De 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning
Sibylle Naumann-Edgren, ursprungligen från Tyskland, har bott i Sverige i många år och har arbetat för TYRI i Göteborg sedan 2013. Hon är Area Sales Manager för TYRIs tyskspråkiga marknader. Under sin tid på TYRI har Sibylle träffat mängder av inköpare av arbetsbelysning.
(Artikel från TYRIs webbplats)
Jag har pratat med många kunder under de senaste sju åren och de har gett mig mycket värdefull information, säger Sibylle. Jag har lärt mig att många köpbeslut baseras på för lite kunskap om belysning och arbetsbelysning och det är viktigt för oss att försöka ändra på detta. Inte bara för att sälja våra egna produkter, utan för att hjälpa marknaden att ta bättre beslut generellt. TYRI Light Academy är ett nytt verktyg för att öka denna kunskap och dela med oss av vårt företags erfarenhet.
Här har vi samlat de 12 vanligaste misstagen som vi ser ute på marknaden.
1. Lumen
Det första misstaget är att välja arbetsbelysning enbart på lumen-värdet. Det finns dessutom tre olika mått: teoretisk, kall och effektiv (uppmätt) lumen, men endast den effektiva (uppmätta) är lämplig att jämföra.
Enkelt förklarat: Det teoretiska lumenvärdet är bruttovärdet. Effektiv (uppmätt) lumenvärde är nettovärdet. Det kan finnas en skillnad på mellan 50 och 70% mellan brutto och nettovärde. Så se upp för detta!
2. Pris
Om ditt köpbeslut baseras enbart på pris, eller på en kombination av lumenvärde och pris, måste du vara försiktig i din jämförelse (se ovan). Dessutom är det mycket stor skillnad i kvalitet och livslängd på olika lampor. En billig lampa kan på sikt ge en mycket högre totalkostnad då den inte har samma kvalitet. Dessutom kan dålig belysning ge sämre effektivitet för utfört arbete (se mer nedan).
3. Färgtemperatur
En för hög färgtemperatur (långt över 6000 K) ger kallt vitt (nästan blått) ljus, vilket är jobbigt för ögonen. Maskinföraren kommer att bli trött mycket snabbt. Vid arbete i snö, damm och regn leder det också lätt till bländning.
4. EMC-klassning (Electromagnetic compatibility)
Många vet inte om att en arbetslampa kan avge strålning som stör ut annat elektronisk utrustning. Det kan vara så att lamporna stör ut din radio, mobiltelefon, dator eller till och med maskinen själv. Det kan även vara tvärtom så att annan elektronisk utrustning stör ut lamporna. Det är viktigt att lampan har testats noga för att få hög EMC-klass för att detta inte ska ske. Det finns många historier om misstag vad gäller detta. Dyrköpta misstag då det inte är varken lätt eller billigt att åtgärda felet. Vem är då ansvarig?
5. Vibrationer
Om du väljer ett LED-arbetsljus utan att kontrollera om arbetsljuset tål vibrationerna på din maskin eller på ojämn mark kan det resultera i att konsolen spricker. Komponenterna på PC-kortet kan också skaka loss vilket innebär att arbetsljuset inte fungerar. Det är alltså viktigt att lamporna du köper är väl testade vad gäller vibrationer, annars kommer de med största säkerhet att gå sönder.
6. Ljuskvalitet
Hotspots, cirklar, skuggor och flera olika färgtemperaturer är ett tecken på dålig ljuskvalitet. Ögat fokuserar på den ljusaste punkten i fältet, i detta fall hotspot. Dina ögon blir irriterade av skuggorna och synen blir begränsad.
7. Ljusmönster
Så kallade “wide flood” ljusmönster kan vara mycket smalt i sin bredd och ger resultatet av mycket begränsad belysning. Du kommer att tvingas köpa ett andra och kanske ett tredje LED-arbetsljus för att lysa upp hela arbetsområdet. Är du fortfarande nöjd med det låga priset?
8. Arbetsljus med öppna reflektorer
LED-arbetsbelysning finns med öppna reflektorer utan linser (så att du kan se lysdioderna). För det första ger det för mycket bländning utan lins. Och regel nr. 1 inom LED-belysning är att aldrig titta direkt på ljusdioder, då det kan orsaka skador på ögat.
9. Vilken yta ska egentligen belysas?
Innan du köper ett LED-arbetsljus tänk på vilket område du behöver belysa för att kunna arbeta effektivt (längd, bredd, form). Det är viktigt att skapa en jämn belysning i detta område.
10. För mycket ljus
Ett vanligt misstag är att man siktar på att få så mycket ljus som möjligt. Men, målet bör vara att få rätt mängd ljus och rätt ljuskvalitet för just dina arbetsförhållanden. För mycket och ojämnt ljus kan resultera i starka hotspots och kan då ge bländning.
11. Felplacerade arbetslampor
Även placeringen av lamporna (ljuskällorna) är mycket viktigt. Det gäller att ha god kunskap om belysning för att göra detta rätt och skapa optimal belysning av arbetsområdet. Att välja fel placering eller fel höjd för ljuset, ofta i kombination med för mycket ljus resulterar i hotspots och bländning.
12. Belysningsteknik
Belysning och LED-teknik underskattas ofta. God belysning kräver dels bra lampor, men även kunskap och samråd med en professionell partner. På TYRI kan vi till exempel hjälpa till med ljussimuleringar för att hitta rätt lösning innan du köper och monterar dina lampor.
Ha med ovanstående punkter som en enkel checklista när du ska välja arbetsbelysning. Är du osäker på någon eller några punkter är du välkommen att kontakta oss på TYRI för rådgivning.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!