INTELLilight – Testa dig fram för bästa ljuset för stunden

Det går inte att veta i förväg vilket ljus som passar bäst för stunden och för det arbete du ska utföra. När man väl har vant sig vid att fritt kunna välja styrka och färg på ljuset känns det omöjligt att vara begränsad igen – så beskriver Kristofer Clegg INTELLilight®, det intelligenta belysningssystemet från TYRI.

På dagarna kör Kristofer hjulgrävare, en Liebherr 914 compact, och på fritiden kallar han sig @swedigger och är då en av Sveriges största influencers inom anläggningsmaskiner. Han har under ett antal år haft ett samarbete med TYRI och har testat INTELLilight®, under lång tid. Kristofer har nu svårt att se hur man skulle kunna arbeta med en arbetsbelysning som inte går att ställa in utifrån väderlek, tid på dygnet och miljö.
– Att snabbt och enkelt kunna justera ljusstyrkan och temperaturen på ljuset gör så stor skillnad. Är man i en stadsmiljö en sen eftermiddag i december behöver man testa sig fram tills man har en belysning som är bekväm att arbeta i, samtidigt som den inte stör omgivningen. Är man i skogen, det snöar och är disigt, krävs det ett helt annat ljus och det som är så spännande är att man inte i förväg riktigt vet vad som passar – man måste testa sig fram till den perfekta belysningen. Där är INTELLilight®, med en enkel fjärrkontroll och en app kopplad till belysningssystemet fantastisk, säger han.

Att det skulle vara bättre med många watt och högt lumenvärde för arbetsbelysning stämmer inte enligt Kristofer. Det kan alla tillverkare erbjuda, vad det handlar om är att kunna personifiera belysningen och anpassa den till olika situationer.
– Ska man exempelvis göra en längre slänt är det viktigt att se nivåskillnader så det inte blir snett. Då behöver man en jämn belysning över ett stort område och kunna justera såväl ljusstyrkan som färgen på ljuset för att det ska bli riktigt snyggt.

INTELLilight®, har fem färgnivåer, från gulorange till isblått, och Kristofer använder alla nivåerna även om han har sina favoriter.
– De tre i mitten använder jag mest, men en grå novemberdag som sväljer allt ljus kan man behöva ett riktigt svalt ljus för att se ordentligt. Men nu när snön ligger djup där jag bor får man mycket gratisljus tack vare den vita snön och då kör jag ofta med varmt gulorange ljus. Skulle det regna eller snöa vill jag gärna kunna justera ljusstyrka ordentligt, men som sagt man måste testa sig fram varje gång. Det finns så många olika aspekter och förutsättningar när man är ute och arbetar att det inte går att säga vilket ljus som passar för en viss situation. Man måste testa sig fram, avslutar Kristofer.

Kristofer Clegg är en av Sveriges största influencers inom anläggningsmaskiner med närmare 60k följare på Instagram: @swedigger

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *