Fyra tips för bra arbetsbelysning

I en bra ljusmiljö kan vi känna oss trygga och utföra våra arbetsuppgifter lättare. Om ljusmiljön är bra kan vi fokusera på det vi vill utan att störas av obehaglig ljussättning, bländning och otydlig färgåtergivning. Per-Arne Torstensson, optik-ingenjör på TYRI, tipsar om de viktigaste faktorerna som ger bra belysning.

(Artikel från TYRIs webbplats)

Se till att ljuset har:

  1. En jämn belysning. Ögat dras gärna till ljusa punkter och om ljuset är ojämnt kan det vara distraherande när din blick och ditt fokus hela tiden dras till det område som är ljusast. Vi vill undvika så kallade hotspots, och istället få till en jämn ljussättning.
  2. Minimal risk för bländning. Både för att höja säkerheten och minska obehag bör man minimera risken för att de som jobbar runt en ljusbild ska bli bländade. Det spelar ingen roll hur effektiv lampa du har om den riktas fel och bländar. Då faller själva syftet med belysning som ska underlätta seendet.
  3. En anpassad färgtemperatur. Hitta en färgtemperatur som är behaglig för ögat. Olika färgtemperaturer passar till olika miljöer. Varmt ljus passar till exempel bra när området är täckt av snö som ger en kall blå ljusreflektion. En kallare ljusbild kan passa bra vid arbete över mörk jord. Generellt sett ger en kallare ljuskälla ett högre obehag vid bländning än en varmare ljuskälla. Det kalla blåa ljuset har dessutom en större spridning och reflekteras mycket mer av små partiklar jämfört med en varm ljuskälla. I en miljö runt exempelvis en skördetröska där många små partiklar flyger i luften, har ljuset mycket att reflekteras i, där kanske inte ett kallt ljus är det bästa valet.
  4. Bra färgåtergivning. Med CRI, color rendering index, kan man mäta hur väl ljuskällor återger färger. Saknar man en färg i ljusspektrat kommer vissa färgnyanser inte att återges. Solljuset har den optimala färgåtergivningen med 100 procent på CRI-skalan. Ju högre CRI ditt ljusflöde har desto mer efterliknar det solljuset. Eftersom ögat är anpassat efter solljus vill vi efterlikna solljuset så långt det går. Det kan vara extra viktigt inom livsmedelsbranschen eller när man skördar, där blir färgåtergivningen viktig för att tala om livsmedlets mognad eller tillstånd.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *